De astrofotografie is een sterk technisch georiënteerde tak van de fotografie waarbij het de uitdaging is om relatief lichtzwakke hemelobjecten toch getailleerd te kunnen weergeven. Ondanks het gebruik van relatief lichtsterke objectieven hebben we doorgaans te maken met lange sluiter- en integratietijden.
De foto’s in deze collectie zijn met een 500mm spiegelobjectief en 600mm refractorobjectief gefotografeerd met een effectieve openingsverhouding van respectievelijk f/4 en f/4.5. Desondanks zijn belichtingstijden van 5-6 minuten en een totale integratietijd van enkele uren heel normaal.
Met deze lange belichtingstijden is werken op een statief pure noodzaak; tevens bevindt zich tussen het statief en de cameraopstelling een z.g.n. montering die de rotatie van de aarde compenseert. Zou men dit niet doen dan zouden alle objecten over een afstand zijn uitgesmeerd en dus niet scherp.
De meeste foto’s zijn z.g.n. “smalband” opnamen waarbij alleen de emissiespectra van waterstof, zuurstof en zwavel zijn weergegeven; kennen we aan deze lijnen een kleur toe dan gebruiken we vaak het z.g.n. Hubblepalet. Messier 31 en 45 alsook de komeet zijn “breedband” gefotografeerd, d.w.z. het volledige zichtbare spectrum is weergegeven.
Tekst en fotos zijn gemaakt door Fotogroep Meppel lid Wim Versteeg.